Posted by: makis | February 28, 2017

Ξωκλησια στην Ερμιονιδα του 1200 μΧ

Αγ Ιωαννης Θεολογος στο ΑΡΤΙΚΙ

2b

Αγαπημενο μερος πανεμορφη διαδρομη.Ο περιβαλλων χωρος χρειαζεται καθαρισμα απο σκουπιδια.Τι λετε;Μπορουμε να συνδιασουμε ενα γευμα στην εξοχη με εναν καθαρισμο;Παντως το εκκλησακι ειναι πλεον κλειδωμενο.Θα χρειαστει συνενοηση για να το ανοιξουν και να δουμε τις βυζαντινες τοιχογραφιες.

3b

Εδω φωτογραφιες του εσωτερικου απο παλιοτερη επισκεψη με την Φυσιολατρικη που μου γνωρισε το μερος

15

Ο Αγ Ιωαννης ειναι πανω στον Αξονα ανατολης δυσης  τεσσαρων εκκλησιων του 12ου αιωνα με καταπληκτικες τοιχογραφιες που βρισκονται σε σχεδον ευθεια γραμμη πανω στον χαρτη.

4-%ce%b5%ce%ba%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%83%ce%b9%ce%b5%cf%82

Ειναι με τη σειρα η εκκλησια Αγ Θεοδωρων πανω απο το μοναστηρι Αγ Αναργυρων στην Ερμιονη με εξωτερικες επεμβασεις που αλιωνουν τον ναο

7

6

Η Αγ Τριαδα Πικροδαφνης σταυρεπιστεγος ναος μεγαλης σημασιας που προφατα συντηρηθηκε και γινεται σιγα σιγα γνωστη σε περισσοτερους ανθρωπους

My beautiful picture

My beautiful picture

Ο σταυρεπιστεγος ναος του Αγ Ιωαννη του θεολογου (που κι αυτος εχει υποστει επεμβασεις εξωτερικα πολυ χαμηλης αισθητικης).

4b

1-flevari-2015-048

Και οι επισης σταυρεπιστεγες  εκκλησιες  των Αγ Αναργυρων( μισογκρεμισμενη που  εχει τοιχογραφειες του 13ου αιωνα) και της διπλανης του Αγ Ανδρεα στην Μιλιντρα κατω απο τον Προφητη Ηλια.

%ce%b1%ce%b3-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%81%ce%b3%cf%85%cf%81%ce%bf%ce%b9%ce%b1%ce%b3-%ce%b1%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%b5%ce%b1%cf%82%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%86-%ce%b7%ce%bb%ce%b9%ce%b1%cf%82

Αγ Ανδρεας

%cf%84%ce%bf%ce%b9%cf%87%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%bd%ce%b7%cf%83%ce%b7%cf%82-%cf%84%ce%b1%ce%be%ce%b9%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%cf%82-%ce%b1

My beautiful picture

Αγ Αναργυροι

Και καλο θα ηταν να ερευνηθει ποιοι πληρωσαν αγιογραφους επι Φραγκοκρατιας στην Ερμιονιδα για να γινουν αυτες οι εκκλησιες .Και φυσικα δεν ξεχναμε πως στην ευρυτερη περιοχη εχουμε και αλλες εκκλησιες της ιδιας εποχης (Αγ Γεωργιος  Αγ Μαρινα και Παναγια στα Διδυμα) με σημαντικοτερη αυτη της μονης Αυγου.

Την εκκλησια μπορουμε να προσεγγισουμε με τρεις διαδρομες .Η μια πιο ευκολη και πολυ ομορφη αν την περπατησετε , γινεται και  με αυτοκινητο δεν την καταγραφω μην γινει το μερος πολυσυχναστο.Οι δυο αλλες ξεκινουν η μια απο Αρτικι και η αλλη απο τον δρομο Κρανιδι -Αγ Αναργυροι.Εχω γραψει σχετικα . Μιλαμε για πεζοπορια περιπου μιας ωρας πηγαιν ελα σε βατους αγροτικους δρομους μεσα στα δεντρα και τα χωραφια.

Διαδρομη1 απο αρτικι

ag-ioannis-%ce%b8%ce%b5%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%bf%cf%82-1

Διαδρομη 2 απο Πικροδαφνη

%ce%b1%ce%b3-%ce%b9%cf%89%ce%b1%ce%bd%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%b8%ce%b5%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%bf%cf%822

Η εκκλησια ειναι κυριολεκτικα κρυμενη μεσα στα πευκα.

9b

Γυρω της αιωνοβιες ελιες μνημεια της φυσης αυτες που τραβανε το βλεμα.

11b

Στο βαθος πισω απο τους λοφους που κρυβουν την Πικροδαφνη φαινεται η Υδρα.

7b

Οι εκκλησιες της Ερμιονιδας ειναι ενας κρυφος θυσαυρος.

Ειναι φυσικα πανω απο ολα τοποι λατρειας για τους πιστους και σαν τετιοι πρεπει να ειναι σεβαστοι απο ολους.Ειναι ομως και μνημεια ιστορικα. Αρχιτεκτονικης αξιας . Ειναι μερη που μπορουμε μεσα απο την εικονογραφιση να μελετησουμε την εξελιξη της ζωγραφικης στην χωρα μας μεσα στους αιωνες με αυτη την εννοια ειναι πολιτιστικα μνημεια. Ειναι χτισμενες παντα σε μερη μοναδικης φυσικης ομορφιας.

5b

Επιλεγμενα ετσι που ο ανθρωπος να ηρεμει να γινεται ενα με την φυση.Συνδεονται με την λαικη  ιστορια του τοπου γενικα αλλα και την οικογενειακη ιστορια πολλων απο τους κατοικους του.Γιορτες, πανηγυρια, γαμους, βαφτισια  .

 

 

8b

Το εξωκλήσι του Αγ Ιωαννη Θεολογου ιερουργεί  δύο φορές τον χρόνο, την 8ην Μαΐου και την 26ην Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου, κατά τις πανηγύρεις της Κοίμησης και της Μετάστασης αντίστοιχα του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου

Στην ιδια εποχη με τις παραπανω εκκλησιες κατατασουμε και την σημαντικοτατη μονη Αγ Δημητριου Αυγου που ευτυχως σωθηκε λιγο πριν την καταρευση μετα απο κινητοποιησεις πολιτων  το 1991 .

1991

aygoafisa

Καθως επισης και τον Αγ Γεωργιο στην μεγαλη τρυπα στα Διδυμα (απεναντι μικρο ξωκλησι της μεταμορφωσης)

My beautiful picture

My beautiful picture

 

Και την Αγ Μαρινα στην ιδια περιοχη

My beautiful picture


Leave a comment

Categories