Posted by: makis | February 25, 2009

Μονη Αγίου Δημητρίου (Αυγού )

oiko5.jpg 

Εφημερίδα ΟΙΚΟβήματα τευχος 15 (Ιούνιος-Ιούλιος 1992) σελ 5

Ο αρχαίος ποταμός Σελάς τα αρχαία σύνορα Επιδάυρου Ερμιόνης,οι Βολεοί (Πελεή) οι πειρατές κι οι μοναχοί, ο τρομερός Αγ Δημήτριος  με τις προσταγές και τις τιμωρίες του,μια εκκλησιά χτισμένη με κιονόκρανα ενα μοναστήρι χωμένο μες τα βράχια μεταξύ χίλια και χίλια τριακόσια.

Το μοναστήρι σώθηκε. monh-aygou-90f.jpg Η αναστήλωση ειναι πράγματι καταπληκτική, τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, οι πέτρες ο χρωματισμός της λάσπης.Μιά μικρή παραφωνία.Στο κτίριο στην εισοδο της μονής,εχουν σπάσει την πόρτα του εισογείου και το χρησιμοποιούν σαν στάνη.Το επάνω δωμάτιο με λουκέτο και ξύλα για το τζάκι μάλλον κατοικείται.Από ποιόν ;Ακόμα πρέπει να συνεχίσουν οι εργασίες συντήρησης των τοιχογραφιών του ιερού των Αγ Θεοδώρων.Υπάρχει πόβλημα με την υγρασία.Γιατί σταμάτησαν οι εργασίες;ag-dhmhtriosf.jpgΚαι η ιδια η εικόνα τοιχογραφία του Αγ Δημητρίου εξωτερικά χρειάζεται συντήρηση.Τα κεριά την εχουν καταστρέψει.Η δίοδος πάνω απο την εκκλησία εχει εμφανή ακόμη τα ιχνη τοιχογραφιών που εχουν αφαιρεθεί.Εκεί στά τέλη της δεκαετίας του 80 υπήρχαν σε θήκη οστά και κρανίο. Κάτι ακόμα.Ολοι εκείνοι οι Δημήτρηδες και οι Δήμητρες που το θεωρούν ευλογία η αστείο, να χαράζουν το ονομά τους σε μιά τοιχογραφία ,ας το ξανασκεφτούν.Ειναι πράξη υψιστης βαρβαρότητας σχεδόν εγκληματική.

ekdhlosh-monhs-aygou.jpgΝιώθω και εγώ μια μικρή πετρούλα οπως και ολοι εκείνοι απο ολη την Αργολίδα που κινηθήκαμε για την αναστήλωση του μεγαλόπρεπου μοναστηριού.Πρίν απο εικοσι χρόνια λαβωμένο μισογκρεμισμένο περίμενε την βροχή τον χρόνο ενα μικρό σεισμό για το τελειωτικό χτύπημα.Εμείς το δώσαμε στην επόμενη γενιά συντηρημένο.

Από τα ΟΙΚΟβήματα  τεύχος 8 (Απρίλιος Μαιος 1991)

Εκδήλωση στη Μονή του Αυγού από τον πολιτιστικό των Διδύμων, την πρωτοβουλία δημοτών Ναυπλίου, και την Οικολογική κίνηση Ερμιονίδας την Κυριακή 26 Μαιου 1991.

Εκατό περίπου πολίτες και πολίτισες συγκεντρωθήκαμε μπρός στα ερείπια του μοναστηριού.

Μετά τους χαιρετισμούς εγιναν σύντομες ομιλίες για την πορεία των εργων και την ιστορική αξία του μοναστηριού.Από επισήμους βρέθηκαν κοντά μας ο γραμματέας του αναπτυξιακού συνδέσμου Ερμιονίδας κ.Μαστροκόλιας,ο βουλευτής Αργολίδας κ.Μελίδης,ο δήμαρχος Κρανιδίου  Δ.Κωστελένος,ο κοινοτικός σύμβουλος Διδύμων Μαλτέζος οι δημοτικοί σύμβουλοι Κρανιδίου Λυμπερόπουλος και Παπαδημητρίου και ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Αναγέννηση Β.Λαδάς. 

Προτάσεις που ακούστηκαν και πιστεύουμε πρέπει να προσεχτούν,ηταν να γίνει η συνάντηση αυτή  ετήσιος θεσμός οπου θια συζητιώνται παρόμοια θέματα της Αργολίδας και να βγεί ενα βιβλιαράκι που θα καταγράφει ολα τα στοιχεία για τη μονή Αυγού.Με το τέλος των ομιλιών και την αποχώρηση των επισήμων καθήσαμε για φαγητό και αργότερα φυτέψαμε 30 πευκάκια.Ας τονίσουμε πως στην δεντροφύτευση πρωτοστάτησε ο παπάς των Διδύμων καθώς και αλλοι κάτοικοι της περιοχής.

Οι διόσκουροι δίδυμοι και το αυγό της απιστης γυναίκας. aygoafisa.jpgΨάξε την πατρίδα μας ενα παραμύθι ζωντανό, απτό, μα πάνω απ ολα μια μαγεία, το φαράγγι μέχρι κάτω την Θάλασσα και τα Ιρια.Ειναι η απόλαυση των αισθήσεων και του νού, ειναι η κληρονομιά που μας δώσαν οι γονείς μας και εμείς περνάμε στα παιδιά μας.

Εδώ εφερα τα παιδιά μου μωράκια λίγων μηνών, εδώ, κάτω απ την καμπάνα μαζευτήκαμε δώδεκα πολίτες-σες τόν Νοέμβρη του 1990 και φτιάξαμε την Οικολογική κίνηση Ερμιονίδας .Πόσα πρόσωπα πόσες εικόνες.pareaf.jpg

Η μέρα συννεφιασμένη μια ψιχάλα λασποβροχής και τό (σωτήριο) ρυθμικό βόμβισμα των ανεμογεννητριών κάθε στροφή τους μιά ανάσα του πλανήτη μας.ermionida1.jpgΛίγοι επισκέπτες το ποτάμι ξερό.Πρώτη φορά σε εικοσι πέντε χρόνια ειδα το ποτάμι τόσο ξερό.potami1f.jpg 

Η γούρνα που κάναμε μπάνιο, οι μικροί και ο μεγάλος καταράκτης, οι λίμνες, η κοίτη του ποταμού ολα στεγνά, άσπρα, νεκρά.

potami-7f.jpg  potami2f.jpg  potami3f.jpg  potami4f.jpg  potami6f.jpg

potami8f.jpgΣτο πλατάνι, κάτω στην γέφυρα , μεγάλες πέτρες σφηνωμένες μέσα στίς ρίζες σε υψος περίπου δύο μέτρων ειναι η υπογραφή της ορμητικότητας και του υψους που φτάνει το ποτάμι.Τώρα τίποτα ,σταγόνα.

Advertisements

Responses

  1. […] FINAL NEOLITHIC:(ca. 4000-3000 b.c.) […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: